T. Malatinský: Významným nástrojov rastu je orientácia na trhy tretích krajín

24.04.2013 Bratislava

Bratislava (MH SR) - Minister hospodárstva SR Tomáš Maltinský sa stretol s veľvyslancami krajín EÚ. Podujatie, ktorého zámerom bolo diskutovať o aktuálnych otázkach, ktorým sa venuje MH SR, zorganizoval írsky veľvyslanec na Slovensku Brian McElduff ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ. 
Minister T. Malatinský veľvyslancom pripomenul, že prvoradou úlohou rezortu je udržanie rastu slovenského hospodárstva. Hospodársky rast je aj kľúčovou témou európskych politík a jeho dôležitosť podčiarkuje dokument „Pakt rastu a zamestnanosti“ prijatý Európskou radou. „Musím s radosťou konštatovať, že Slovensku sa zatiaľ darí udržiavať hospodársky rast v kladných číslach. V roku 2012 sme dosiahli reálny rast HDP o 2,0 % oproti roku 2011, čo bol v rámci krajín EÚ 4. najlepší výsledok. Hnacím motorom nášho hospodárskeho rastu je zahraničný obchod, ktorý ku nárastu HDP prispel až 8,6 %“, povedal na stretnutí minister T. Malatinský.
Jeden z významných nástrojov rastu je orientácia na trhy tretích krajín. To potvrdila aj samotná EÚ v dokumente „Príspevok obchodu k rastu a zamestnanosti“, prijatom Európskou radou vo februári 2013. Jasne definuje priority orientácie na trhy strategických partnerov, ako aj na trhy partnerov v rámci susedských politík EÚ. Slovensko ako krajina s jednou z najotvorenejších ekonomík na svete takúto spoločnú iniciatívu EÚ vysoko podporuje. „Aktívne sme sa podieľali na príprave a spustení predbežného vykonávania Dohody o voľnom obchode s Južnou Kóreou a po 1,5 roku existencie dohody už registrujeme prvé výsledky, ktoré ukazujú jej priaznivý vplyv na hospodársky rast SR. Podporili sme aj začatie rokovaní o dohode s Japonskom a USA, ktoré podľa odhadov majú priniesť rast HDP EÚ minimálne o 1 %. Minulý týždeň som sa zúčastnil na neformálnom stretnutí ministrov obchodu v Dubline, kde sa diskutovalo o mandáte pre začatie rokovaní o dohode o voľnom obchode s USA“, uviedol šéf slovenského rezortu hospodárstva.
Pre Slovensko je dôležité aj Východné partnerstvo EÚ. „Na východe bezprostredne susedíme s Ukrajinou, ktorá predstavuje viac ako 50-miliónový trh so sľubným potenciálom rastu. Privítali by sme preto čo najrýchlejšie podpísanie a uplatňovanie (aj predbežné) Dohody o voľnom obchode s Ukrajinou. Sme si vedomí, že podpísanie dohody úzko súvisí s Asociačnou dohodou, ktorej podpis viazne na nedostatočnom pokroku v spoločenských reformách, ku ktorým sa Ukrajina zaviazala. Verím, že tieto prekážky sa podarí prekonať do konca tohto roku, kedy budúce litovské predsedníctvo zorganizuje summit EÚ s krajinami Východného partnerstva vo Vilniuse“, povedal minister T. Malatinský. Na záver vyjadril presvedčenie, že koordinovaným postupom všetkých členských štátov sa podarí väčšinu týchto problémov úspešne vyriešiť.
Autor: Stanislav Jurikovič
 

Vyberte región